Jó nyarat, jó szurkolást


Közel száz sport színes kavalkádját, nemzetközi sztárokat, színvonalas sportversenyeket, a hazai könnyûzenei élet legismertebb képviselõinek és külföldi sztárok koncertjeit ígéri idén is az év nyárindító fesztiválja, a Sport Sziget Fesztivál. Június 7-8-9-én a Népstadion és intézményei területén, a Sziget Szervezõiroda által rendezett ingyenes Sport Sziget, immár hagyományszerûen, a sportot - mint a kultúra részét - ötvözi kulturális, zenei programokkal. Az Ifjúsági és Sportminisztérium kiemelt rendezvénye idén a tavalyinál színesebb programkínálattal, több programhelyszínen már három napon át közel 200.000 látogatót vár.

Látványsportok, magyar és nemzetközi sportversenyek, tömeg és szabadidõsportok, show mûsorok, gálák és egyéb kiegészítõ rendezvények teszik tartalmassá június második hétvégéjén a hazai fesztiválélet legegyedibb rendezvényét. A tavalyi évtõl eltérõen immár három napos program igazi csemegét ígér mind a sport, mind a zenerajongók számára. Újdonság, hogy a Népstadion és Intézményei majd minden helyszínén, közel 350.000 m2-en zajlanak idén programok.

A látványsportok sorában nagy érdeklõdésre számíthat a Bee Extrémpark, valamint a helyszínen felállított Bee Csúzli, és Bee Óriás Kalandvár.
Szintén a látványsportok sokszínûségét biztosítja a No Fear-Nokia MX Freestyle Motocross bemutató. Ezeken már tavaly is hatalmas közönség gyûlt össze, végigkísérve a kerékpárosok káprázatos bemutatóit és a motorosok akrobatikus ügyességû repülõshow-ját. Ez a program a hazai híresség, Németh Kornélon túl más itthoni valamint amerikai és kanadai MX-ridereket vonultat majd föl. Az Autó-sport Parkban lesz Off Road bemutató, ahol a nézõk utasként próbálhatják ki, milyen érzés egy autóban megmászni a lépcsõt, felkapaszkodni a farönkökre stb., szakági autó bemutató, ahol kiállításra kerülnek többek között rallye, rallye cross, pályaverseny, off road teher tereprallye, gokart, roncsderby és más autó érdekességek. A Forma-1 izgalmas milliõjét idézõ, ugyanakkor mindenki számára szórakoztató és élményekben gazdag, szervezett versenyekkel várja a sebesség szerelmeseit minden korosztályból a Sport Sziget gokart pályája.

A sportversenyek színes skáláját ígéri a Sport Sziget. A Kispályás Arany Ászok Labdarúgó Mini VB-n, selejtezõk után, a Sport Sziget ad helyet a döntõknek, ahol a gyõztes csapat a nyári koreai-japán futball világbajnokság kisdöntõjére juthat ki. A díj a belépõn túl a repülõjegyet és a szállást is tartalmazza. Az Arany Ászok Mini VB a címén kívül több ponton is hasonlít a világbajnokságra és várhatóan feltüzeli majd az aktuálisan focilázban égõket. A 32 döntõbeli résztvevõt négyes csoportba osztják be, ahonnan a két legjobb jut tovább így alakítva ki a nyolcaddöntõ mezõnyét, ahonnan már a világversenyekrõl jól ismert egyenes kiesés alapján juthatnak el a döntõkig. Hogy még inkább hasonlítson a küzdelem a "nagyok" bajnokságára, a 32-es döntõbe bejutott csapatok a világbajnokságon szereplõ válogatottak neveit kapják meg, azok mezeit viselik, így akár "kicsiben" megismétlõdhetnek azok a párharcok, amelyeket a képernyõkön láthatunk majd.

Szintén a nyárindító fesztiválon szurkolhat a közönség a Converse Street Jam utcai kosárlabda bajnokságon, amire a szervezõk a helyszínen várják a csapatok nevezését és a - címmérkõzésnek is helyt adó - Profi Ökölvívó gála összecsapásain. A boxgálán részt vesz többek között Bognár László (volt WBO és WBO Kisvilágbajnok) és
Kalocsai Zoltán (volt WBO Kisvilágbajnok, többszörös VB kihívó).
Igazi egzotikus sportcsemegének ígérkezik a Kyokushin Karate Európa Bajnokság és a Wushu Harcmûvészeti Nyílt Európakupa, ahol Magyarországon elõször látható a kínai wushu olimpiai szabályrendszer szerint. Mindkét program jól ismert, világsztárokat ígér: itt lesz Carter Wong és Shihan Kenji Midori kyokoshin karate világbajnok. A SAP csarnokban lesz látható a Harcmûvészeti Bemutató, ahol 66 harcmûvészeti ág mutatkozik be.

A Roxy Aktív Parkban, ami a Sport Sziget cca. 5.000 m2-en kialakított tömegsport és szabadidõparkja, megannyi sportolási lehetõség és az ehhez nélkülözhetetlen eszközök kölcsönzõje várja az aktív résztvevõket. A rendezvény harmadik napján lesz a 4 kilométeres Cora Fót utcai futóverseny valamint három napon át tart a Shape Fitnesz és Aerobic Napok Béres Alexandra közremûködésével. Az aerobic és fitnesz napok keretében lesz junior tehetségkutató verseny és meghívásos Sport Sziget Kupa. A nyílt Aerobic Napon Friedrik Sjöberg hangulatépítõ funky órája, valamint óránként más-más program várja az aktív látogatókat.

Egyedülálló esemény és az idei Sport Sziget minden bizonnyal egyik leglátványosabb helyszíne, az elõzõek mellett az O'neill-Nokia Summer Jump lesz. Ezt a pénzdíjas nemzetközi férfi snowboard vízbeugró versenyt és mountain bike bemutatót a korábbi években a Nemzeti Sportuszodában élvezhette a közönség. A Sport Sziget ideje alatt egy, a Népstadion körgyûrûn felállított 25X25 méteres, két méter mély mobil medence ad helyet a látványos bemutatónak.

Idei újítása a rendezvénynek a Sport Sziget Strand, ahol a különbözõ strandsportok, a strandfoci, strandkézilabda és strandröplabda szerelmesei élhetik ki szenvedélyüket. Ez a helyszín ad helyt egyebek mellett a Magyarország-Ukrajna férfi és nõi strandkézilabda válogatottak összecsapásának.
A Sport Sziget minden évben nagy hangsúlyt fektet a fogyatékosok sportjainak bemutatására. Ennek keretében idén is lesz ülõ röplabda, csörgõlabda és erõemelés bemutató. Teremsportok helyszínén lesz többek között tollaslabda, lábtollabda, asztalitenisz, floorball bemutató illetve a közönség is kipróbálhatja ezeket.

A Sport Sziget egyik missziója az egészséges életmód népszerûsítése. Az Egészséges Falu olyan életmód-expo, ami bemutatja az egészséges életmód összes szegmensét, a táplálkozást, a különbözõ gyógymódokat, lazítási technikákat, kezeléseket, terápiás lehetõségeket. E helyszín középpontjában olyan ismeretek megszerzése áll, amelyek akár az aktív sportolóknak, akár a laikusoknak egyaránt segítenek egy, a számukra megfelelõ életvitel kialakításában. Neves szakemberek mellett szombaton Monspart Sarolta a Nõk szerepe az egészséges élet kialakításában címmel tart elõadást, vasárnap Müller Péter és fia Müller Péter Sziámi bemutatja a Jóskönyvet és a számunkra megfelelõ életmód kiválasztásához adnak útmutatást. Betekintést nyerhetünk a gyógynövényismeretbe, táplálkozási tanácsokat kaphatunk és lesz koordináció fejlesztõ játék is.

A Kaland Kemping a nemzeti parkok, túraboltok, turisztikai egyesületek bemutatkozásának helyszíne, ahol a látogatók szintén részesei lehetnek az eseményeknek. Lesz itt többek között Kalandvár, VERTIGO mászófalak, zsonglõrbemutató és oktatás, búváregyesületek bemutatója, ökörsütés, 3 D-s karika, boulder bemutató és verseny, terepjáró-, íjász-, számszeríjász-, kötéltechnika- és kutya bemutató. Itt lesz a Túlélõbázis: beszélgetéssel egybekötött élménybeszámoló meglepetés vendégekkel, szalonnasütés, rodeobika, fittségmérés, favágóverseny, minigolf, heki (footbag) bemutató és verseny, továbbá mászófal verseny
GPS navigációs verseny, Foot Bag(heki) verseny és favágó verseny.

A Sport Sziget zsúfolt, színes hangulatában egy biztos találkozási pont a Sportpiac. Itt a szakszövetségek, sportszer-forgalmazók és gyártók, a különbözõ sport szolgáltatók és a magyar sportélet szereplõi mutatkoznak be, kiállítások, vetítések kíséretében. A Sportpiac színpadán különbözõ bemutatókat élvezhetnek a látogatók s a Sportpiac Cafe a találkozások, beszélgetések színhelyéül szolgál majd.

A Sport Sziget idén is helyt ad a TV2 VIP Kupának, ahol közéleti személyiségek, a média képviselõi, politikusok, zenészek egy speciális öttusában mérik össze ügyességüket.

A kevésbé sportosakat a Pub activity (Kocsmasportok) sátorban darts, csocsó, gombfoci és szkanderbajnokság várja. A Foci VB Klubban a világbajnokságot óriás kivetítõkön sugározva a Sport Sziget a közös szurkolás élményét biztosítja minden focirajongónak.
Látható lesz minden nap a Koreai-Japán Világbajnokság meccseinek élõ közvetítése; valamint beszélgetések szakemberekkel és focirajongókkal; játékok - fogadások - nyeremények; esténként mozi - a sport és a filmek szerelmeseinek. Ezen a helyszínen találkozhatnak a látogatók a hazai futball régi és mai nagyjaival és szakértõivel: Bene Ferenc, Nyilasi Tibor, Dárdai Pál, Csapó Gábor, Buzánszky Jenõ, Grosics Gyula, Csank János, Géczi István, Mészöly Kálmán és Zombori Sándor lesz majd a Sport Sziget vendége.

A Sport Sziget további helyszínein Head Tenisziskola, Kispályás foci, Gyeplabda, Vízifoci pályák, Táncsportok, Siklóernyõ bemutató és Paint Ball várja majd a közönséget.

A Sport Sziget "specialitása", hogy a sport és a zene egyszerre, olykor egymást kiegészítve vonul fel a rendezvény során. Már az indító napon Ákos koncertje várja majd a zenerajongókat. A leglátványosabbnak tartott hazai koncertprodukciót utoljára 2001 tavaszán láthatta a nagyérdemû. Ákos most megújult zenekarával lép fel a Sport Szigeten.
A Sport Szigeten idén két színpadon a hazai zenei élvonal lép majd fel. A Szoborparkban felállított Nagyszínpadon Ákos mellett fellép a BackIIBlack, Ganxsta Zolee és a Kartell, a Best of, Sub Bass Monster, és a United. Ezen a színpadon lép fel a tavalyi Sziget Fesztiválon nagy sikerrel koncertezõ Leningrad Cowboys is. Az atlétikai dobópálya lesz a helyszíne a Sziget Nagyszínpadnak, ami a Sziget Fesztivált hozza június elejére. Itt a Rémember, a Kispál és a Borz, a Sziámi, a Color Star, a Heaven Stree Seven, a Freshfabrik, a Quimby, a Zagar, a Superbutt, a Másfél és az Anima Sound System lép fel. Ugyanitt a Sziget Nagyszínpad mellett mûködik majd egy Party Kávézó, ahol a budapesti ismert szabadtéri szórakozóhelyek hangulatát vegyítve mindhárom napon késõ este várják a party-járókat Továbbá a Bee Extrémpark és a Kaland Kemping helyszínén felállított színpadokon is különbözõ zenei produkciók várják a zenerajongókat.
A SAP csarnokban szombat este Sport Sziget party várja majd az érdeklõdõket, amikor is nemzetközi sztárvendég, a londoni Adam F. töri majd az ütemet..